Автор
Головко Олександр
науковий співробітник відділу «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (Київ, Україна).
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0270-6715
Повсякденні страви з кукурудзяного борошна та круп у харчуванні українців Східноподільського Придністров’я кінця ХІХ – початку ХХІ століття
Анотація
Стаття присвячена розгляду невід’ємного компонента традиційного повсякденного харчування українців Східноподільського Придністров’я – страв із кукурудзяного борошна та круп, що впродовж кінця ХІХ – середини ХХ ст. були обов’язковою їжею на щодень, а почасти (для харчового різноманіття) готуються й дотепер. На основі аналізу фактажу народознавчих праць, опублікованих джерел та корпусу власних польових матеріалів (інтерв’ю з респондентами), зафіксованих у ході експедицій до прикордонних населених пунктів Вінниччини та півночі Одещини у 2013–2016 роках, автор схарактеризував особливості приготування найпоширеніших кукурудзяних виробів – мамалиги та малая. Частково розглянуто гастрономічні труднощі життєзабезпечення за екстремальних обставин, зокрема, сфокусовано увагу на вживанні в регіоні досить скромних із погляду поживності бадеревки та бадевки – варених рідких юшок із кукурудзяним борошном, що рятували українців у скрутні часи повоєнного голоду 1946–1947 років.
Матеріали здійсненого дослідження дали змогу підтвердити узагальнюючі сентенції етнологів-дослідників українсько-молдовського пограниччя та базовані на вивченні інших компонентів системи забезпечення наші попередні висновки про те, що в просторі етноконтактної зони (зокрема, на придністровських територіях Східного Поділля) типовий етноспецифічний комплекс харчування подекуди втрачає свою диференціюючу функцію і набуває особливого формату, що поєднує подібні чи витворені спільно етнокультурні практики як українців, так і молдован. Аналіз експедиційних матеріалів автора, окрім фактологічного розкриття тематики, слугував ще й підґрунтям для просторової характеристики назв і реалій цього блоку етнокультури, візуалізованої за допомогою спеціальної картосхеми, що вводиться в науковий обіг. У висновкових заувагах окреслено перспективи впровадження отриманих результатів для сучасних культуроохоронних практик, передусім у Вінницькій та Одеській областях.
Ключові слова
українсько-молдовське пограниччя, Східноподільське Придністров’я, традиційне повсякденне харчування, кукурудза, мамалига, малай, бадеревка, бадевка.
Джерела та література
- Артюх Л. Українська народна кулінарія. Історико-етнографічне дослідження. Київ : Наукова думка, 1977. 150 с.
- Артюх Л. Ф. Їжа та харчування. Поділля. Історико-етнографічне дослідження/ відп. ред. А. П. Пономарьов. Київ : Доля, 1994. С. 282–312.
- Артюх Л. Ф., Яровая В. А. Пища. Украинско-молдавские этнокультурные взаимосвязи в период социализма/ гл. редкол. М. Н. Губогло. Киев : Наукова думка, 1987. С. 136–154.
- Афанасьєв-Чужбинський О. С. Нариси Дністра. Львів : Апріорі, 2016. 524 с.
- Берг Л. С. Бессарабия. Страна. Люди. Хозяйство. Кишинев : Universitas, 1993. 194 с.
- Бродель Ф. Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм, XV – XVIII ст. Том 1: Структура повсякденності: можливе і неможливе. Київ : Основи, 1995. 543 с.
- Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 8. Культура народного харчування / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського. Київ, 2018. 496 с.
- Етнографічний образ українців зарубіжжя. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Ч. 1. Культура життєзабезпечення та традиційні соціонормативні практики / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського. Київ, 2019. 676 с.
- Кожухар В., Кожухар К. Історія і культура українців Республіки Молдова / [наук. ред. Г. Скрипник] ; ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України. Київ, 2021. 824 с.
- Кожухар К. Східнороманські запозичення в назвах продуктів харчування, страв, посуду і начиння в українських говірках Республіки Молдова. Спільність молдовської та української культур : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (27–28 вересня 2013 р.) м. Чернівці/ ред. кол. Г. К. Кожолянко та ін. Одеса : ВМВ, 2013. С. 87–104.
- Медведчук Г. К. Народна їжа подолян. Хмельницький : Мельник А. А., 2011. 132 с.
- Народознавча спадщина Хведора Вовка. Кн. 2 / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського. Київ, 2012. 540 с.
- Несторовский П. А. Бессарабские русины: историко-этнографический очерк. Варшава : Сатурн, 1905. 174 с.
- Пірняк Н. Б. Страви бушанської кухні. Буша: природа, археологія, історія, етнографія та фольклор сіл Бушанської сільської ради/ за наук. ред. В. А. Косаківського. Вінниця : Вінницька газета, 2009. С. 123–124.
- Труды этнографическо-статистической экспедиціи въ Западно-Русскій край, снаряженной Императорским Русскимъ Географическимъ Обществомъ. Юго-Западный отдълъ. Матеріалы и изслъдованія собранныя д.-чл. П. П. Чубинскимъ; издан подъ наблюденіемъ чл.-сотр. П. А. Гильтебрандта : репринт. вид. у 7 т. Т. 7 / відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського. Київ, 2011. 608 с.