Автор
Борисенко Валентина
докторка історичних наук, професорка, завідувачка відділу «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України
Процеси трансформації в національній кухні українців на зламі ХХ–ХХІ століть
Анотація
У статті досліджуються процеси змін у національній кухні українців на зламі ХХ–ХХІ ст. Показано залежність трансформації від різних соціальних, міграційних та економічних чинників. Звернуто увагу на позитивний момент кулінарних запозичень, а також на необхідність збереження національних надбань у розвитку гастрономії. Аналізуються умови розвитку змін залежно від розташування сільських поселень, вплив міста на систему харчування в приміській зоні. Підкреслюється важливість збереження специфіки національної української кухні як нематеріальної спадщини народу для пропаганди культурних цінностей у світі. Розкриваються можливості народної кулінарної творчості в період суцільних дефіцитів, коли виготовляли «ананасовий» компот із кабачків з аличею. Акцентується увага на збереженні традицій готувати їжу в домашніх умовах, змінивши деякі особливості в режимі харчування, коли сімейний обід переноситься на спільну вечерю й родинне спілкування. Зауважено, що переважають страви традиційних смаків при чималій кількості нових продуктів і страв. Незважаючи на процеси трансформації, запозичення страв із кухні різних народів, насамперед італійської, японської, турецької, українці в повсякденні надають перевагу національним стравам, особливо незамінними залишаються борщі, супи, вареники, голубці тощо. Збереження традиційної кухні з її збалансованим вмістом вуглеводів, білків, жирів сприятиме здоровому способу життя.
Ключові слова
українці, кухня, традиції, специфіка, запозичення, міграція, трансформація.
Джерела та література
- Артюх Л. Українська народна кулінарія. Київ, 1997. 153 с.
- Безусенко Л. М. Українська національна кухня. Донецьк, 2002. 288 с.
- Бойківська кухня / укладач Л. Горбацьо. Львів, 2020.
- Вовк Хв. Студії української етнографії та антропології. Київ : Мистецтво, 1995.
- Гонтар Т. Народне харчування українців Карпат. Київ, 1979. 138 с.
- Грушевський М. Історія України-Руси до 1340 року. Київ, 1993.
- Давидюк М. Традиційне харчування волинян. Народна творчість та етнографія. 2006. № 1. С. 38–50.
- Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 8. Культура народного харчування / голов. ред. Г. А. Скрипник, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського. Київ, 2018. 496 с. : іл.
- Карі О. Компот із патисонів. Київ, 2020.
- Конопко В., Зюбровський А. «Від зернини до хлібини». Семантико-структурний аналіз хліборобського побуту українців (на матеріалах Південно-Західного історико-етнографічного регіону України). Львів, 2018. 600 с.
- Літопис Грабянки. Київ, 2006.
- Маркевич Н. Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян. Киев, 1860.
- Неіленко С., Русавська В. Кулінарна етнологія. Київ, 2020.
- Рікер П. Історія та істина. Київ, 2001.
- Сегеда С. А. Статистичний аналіз споживання м’яса та м’ясопродуктів в Україні. Економіка АПК. 2020. № 3.
- Соболєва О. Кримськотатарська кухня. Київ, 2019. 126 с.
- Сумцов М. Слобожани. Історико-етнографічна розвідка. Харків, 2002. С. 135–137.
- Творун С. О., Цвігун Т. О. Хліби до свят і на пошану. Вінниця, 2019. 298 с.
- Українська література ХVІІ ст. Київ, 1987.
- Україна. Їжа та історія. Київ: ФОП Брайченко О.Ю., 2021. 288 с.