Повернутись до журналу2021 рік №2

Родина як цінність в Австралії (від перших поселенців до початку ХХ століття)

Читати публікаціюЧитати публікаціюЗавантажити публікацію
Автори публікації:
Романенко Олена
Стор.:
79–87
УДК:
392.3(94)
Бібліографічний опис:
Романенко, О. (2021) Родина як цінність в Австралії (від перших поселенців до початку ХХ століття). Народна творчість та етнологія, 1 (389), 79–87.

Автор

Романенко Олена

кандидат політичних наук, молодший науковий співробітник Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України»

 

Родина як цінність в Австралії
(від перших поселенців до початку ХХ століття)

 

Анотація

Історія Австралійського континенту і європейських колоністів становить інтерес для українських і зарубіжних дослідників. Серед австралійських учених основні наукові розвідки сконцентровані на історіях окремих родин (включаючи збережені документи про аборигенів, родини перших поселенців або долі окремих людей, так чи інакше пов’язаних з родиною в Австралії), більш пізній період досліджень включає історії родин переміщених осіб, переселенців із Центрально-Східної Європи. Окремі статті присвячені формуванню нового типу родин і поняття сім’ї та дому після 50-х років ХХ ст.

У цій роботі зроблено огляд ролі жінки в австралійській родині, інтерпретовано поняття родини та окреслено зміни, які відбулися у ставленні до дитини напередодні Першої світової війни.

На нашу думку, визначити, яку роль відігравала жінка на ранніх етапах створення нової колонії та пізніше – у перші десятиліття новоствореного Австралійського Союзу, – є цікавим дослідженням у питаннях міжетнічних стосунків, національної політики, гармонізації суспільних процесів та розвитку культури. Адже саме сім’я є основою суспільства, первинним джерелом знань та умінь, які людина переносить у комунікацію з оточуючим світом. Тому метою статті є визначення, яким було родинне життя австралійських колоністів. З мети постають такі завдання:

  • розглянути, яким було становище жінки в австралійському суспільстві на межі XIX–XX ст.;
  • визначити, які погляди австралійці мали на виховання дітей та як залучали їх до родинного життя;
  • окреслити місце та можливості жінки отримати оплачувану роботу;
  • простежити, як нові медичні винаходи й поява нових медичних спеціальностей вплинули на відношення до жінки і дитини.

Від початку ХХ ст. і до початку Першої світової війни інститут родини в Австралії суттєво змінювався. Від перших поселенців родина, хоча і не завжди оформлена за церковними законами, була важливою цінністю в Австралії. Брак жінок і нерівномірна гендерна рівновага в суспільстві сприяли повазі до жінки та можливості через шлюб або «цивільну родину» покращити своє матеріальне й соціальне становище. З 20-х років ХХ ст. цінністю стає не лише родина, а й дитина, з’являються нові спеціалізації лікарів, що мали допомогти батькам у лікуванні та вихованні дітей. Меншу кількість дітей, яку потрібно було виховувати, зрівноважив більший натиск на обов’язки батьків, зокрема мами. Те, що кількість членів родини змінилася, призвело до нових пошуків її місця в системі соціальних відносин.

 

Ключові слова

Австралія, колоністи, імміграція, родина, діти.

 

Список використаних джерел

  1. Balint Ruth, Kalman Julie. (2014) The Idea of Home
    in Postwar Australia. History Australia. Vol. 11, issue 1. P. 6–12.
  2. Dellios Alexandra. (2018) Memory and Family in Australian Refugee Histories. Immigrants & Minorities. Vol. 36, issue 2. P. 79–86.
  3. Dellios Alexandra. (2018) Remembering Mum and Dad: Family History Making by Children of Eastern European Refugees. Immigrants & Minorities. Vol. 36, issue 2. P. 105–124.
  4. Featherstone Lisa. (2008) The Value of an Infant: The Rise of Pediatrics in Australia, 1880–1910. Health and History. Vol. 10, issue 1. P. 110–133.
  5. Hagan Jim. (1986) Australian Trade Unionism in Documents. Melbourne, 1989, 289 p.
  6. Lencznarowicz Jan. (2005) Australia. Warszawa : TRIO, 2005. 488 s.
  7. Rickard John. (1994) Australia. Historia Kultury. Wrocław ; Warszawa ; Kraków : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1994. 566 s.
  8. Royal Commission on the Decline of the Birth Rate and on the Mortality of infants in New South Wales, NSW Parliamentary Papers (1904). Vol. 2. Sydney.
  9. Smaal Yorick, Featherstone Lisa. (2013) The family in Australia. Journal of Australian Studies. Vol. 37, issue 3. P. 279–284.
  10. The Australian Dictionary of Biography. Melba, Dame Nellie (1861–1931) Available. URL : http://adb.anu.edu.au/biography/melba-dame-nellie-7551 (accessed: 3 June 2020).
  11. Turner Ethel. (1894) Seven Little Australians. Melbourne : Ward, Lock and Bowden, 1894. 240 р.

The texts are available under the terms of the Creative Commons
international license CC BY-NC-ND 4.0
© ІМФЕ