Повернутись до журналу2019 рiк №4

Децентралізація і регіональні політичні еліти (на прикладі Вінницької області)

Читати публікаціюЧитати публікаціюЗавантажити публікацію
Автори публікації:
Горбатюк Микола
Стор.:
76-88
УДК:
330.341.46+323.39]
Бібліографічний опис:
Горбатюк, М. (2019) Децентрація і регіональні політичні еліти (на прикладі Вінницької області). Народна творчість та етнологія, 3 (379), 76–88.

Автор

Горбатюк Микола

кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України

 

Децентралізація і регіональні політичні еліти (на прикладі Вінницької області)

 

Анотація

Реформа децентралізації, яка передбачає передачу значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування, є однією з найбільш результативних в Україні. Однак аналіз географічної структури створення ОТГ демонструє нерівномірність процесів децентралізації, яка, найвірогідніше, викликана, з одного боку, особливостями суспільно-політичного та економічного розвитку кожного конкретного регіону, з другого, – інтересами регіональних політичних еліт, що визначають їхню позицію щодо цієї реформи.

У ході дослідження з’ясовано, що ключову роль у процесі створення ОТГ відігравали обласні державні адміністрації та обласні ради. Зважаючи на наявні повноваження, вони могли як сприяти, так і перешкоджати проведенню реформи децентралізації. Як засвідчив аналіз ролі регіональних політичних еліт у проведенні децентралізації, існує 3 типи ставлення обласного керівництва до реформи: 1) конструктивна позиція (Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Хмельницька, Чернігівська області); 2) пасивний спротив (Київська, Одеська, Вінницька і Черкаська області,); 3) активний спротив (Закарпатська область).

Завдяки позиції регіональної еліти початок реформи децентралізації пройшов у Вінницькій області доволі активно. Перспективний план формування територій громад Вінницької області було затверджено облрадою 24 червня 2015 року, згідно з яким, область планувалося розділити на 106 ОТГ. Утім, через низку недоліків Кабінет Міністрів України затвердив лише 27 зі 106 схвалених обласною радою ОТГ, а перспективний план був відправлений на доопрацювання. Вінницька обласна рада та ОДА тривалий час затягували прийняття остаточного варіанту перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад. Нарешті, у січні 2019 року робота над документом, який передбачав створення 68 ОТГ, що покривали 100 % території області, була завершена. Проте через різні погляди депутатів на питання меж ОТГ, облрада схвалила документ лише частково – до плану не було включено 10 районів області із 27. Як результат, станом на травень 2019 року Вінницька область була однією з двох областей України, де немає затверджених перспективних планів створення ОТГ, що охоплюють всю територію регіону.

Зважаючи на те, що в результаті реформи районні державні адміністрації та районні ради мають бути ліквідовані, а виконавча влада на місцях перейде до виконавчих органів, сформованих місцевими радами, спротив об’єднанню громад спостерігається не лише на рівні обласної влади, але й районної. Загалом нами виділено три підходи районних політичних еліт до реформи децентралізації: 1) сприяння реформі; 2) затягування реформи; 3) перешкоджання реформі. У ході проведеного аналізу нами виявлено такі найбільш типові форми протидії створенню ОТГ з боку голів РДА, голів / депутатів районних рад: відкрита агітація проти об’єднання; збір підписів проти об’єднання в громадах; тиск на громади, щоб ті об’єднувалися у вигідному для районного керівництва форматі; блокування проектів рішень сільських рад; ігнорування судових постанов; фінансовий тиск з боку РДА. Українські аналітики вважають, що цей опір не є політичним рішенням державного рівня, утім, на нашу думку, на позиції голів ОДА і РДА вплинула негласна підтримка загальнодержавних привладних еліт, які зацікавлені в збереженні адміністративного впливу на територію.

Упродовж 2015–2016 років Вінниччина була одним з лідерів у проведенні реформи децентралізації. Утім, зниження темпів призвело до того, що в «Рейтингу областей щодо формування спроможних громад» Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, регіон опустився з 11 місця у серпні 2017 року на передостаннє 23 місце у травні 2019-го. Не останню роль у цьому відіграли регіональні еліти – голови ОДА та РДА, голови та депутати районних і обласних рад. На їхню політичну поведінку насамперед впливав страх змін – небажання втратити владу і пов’язану з нею можливість керувати потоками бюджетних коштів і розподілом ресурсів. Вихід із цієї ситуації для Вінниччини, як і для інших регіонів, полягає в укрупненні районів та оперативному запровадженні інституту префектів, що дозволить реально боротися з адміністративним тиском, який гальмував ініціативи об’єднання на локальному рівні.

 

Ключові слова

реформа децентралізації, регіональна політична еліта, об’єднані територіальні громади (ОТГ), перспективний план формування спроможних громад, Вінницька область, спротив реформам.

 

Список використаних джерел

  1. Бичок А. Хто гальмує процес об’єднання територіальної громади в Літинському районі? URL : https://33kanal.com/news/xto-galmuye-proces-ob-yednannya-teritorialnoyi-gromadi-v-litinskomu-rajoni.html.
  2. В питанні створення об’єднаних територіальних громадах чітко треба розмежовувати поняття економічної доцільності та практичного прагматизму від політиканства. URL : http://rda-hm.gov.ua/novini/v-pitanni-stvorennya-obyednanih-teritorialnih-gromadah-chitko-treba-rozmezhovuvati-ponyattya-ekonomichnoyi-docilnosti-ta-praktichnogo-pragmatizmu-vid-politikanstva/.
  3. Вінниччина міркує, чи варто громадам об’єднуватись. URL : https://decentralization.gov.ua/news/ 9231.
  4. Ганущак Ю. Тиха контрреволюція. Чи справді реформа децентралізації зупиняється? Дзеркало тижня. URL : https://dt.ua/internal/tiha-kontrrevolyuciya-285932_.html#.W3dEywAm_6g.
  5. Голів РДА, які заважають децентралізації, чекає звільнення – Прем’єр. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2576305-goliv-rda-aki-zavazaut-decentralizacii-cekae-zvilnenna-premer.html.
  6. Граната як аргумент створення ОТГ. Відлуння минулого чи вибух у майбутнє? Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2498176-granata-ak-argument-stvorenna-otg-vidlunna-minulogo-ci-vibuh-u-majbutne.html.
  7. Громади з південних районів Вінниччини готуються до об’єднання. URL : https://decentralization.gov.ua/news/9340.
  8. Депутати Вінниччини затвердили Перспективний план формування територій громад Вінницької області. URL : http://tulchin-rda.gov.ua/novini/deputati-vinnichchini-zatverdili-perspektivnij-plan-formuvannya-teritorij-gromad-vinnickoi-oblasti/.
  9. Децентралізація в Україні досягнення, надії і побоювання. Серпень 2017 / International Alert ; Український незалежний центр політичних досліджень. URL : https://www.international-alert.org/sites/default/files/Ukraine_Decentralisation_UK_2017.pdf.
  10. Жук І. Створенню ОТГ заважає надмірна політизація процесу. Місто. URL : http://misto.vn.ua/news/item/id/10623.
  11. Завдання 2018 року: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ, – Геннадій Зубко. Урядовий портал. URL : https://www.kmu.gov.ua/ua/news/zavdannya-2018-roku-ne-povinno-buti-zhodnogo-rajonu-de-nemaye-otg-gennadij-zubko.
  12. Кавунець А. В., Дорох В. В. Особливості об’єднання територіальних громад в Україні (регіональний аспект). [Вінниця], 2016. URL : http://sg.vn.ua/wp-content/uploads/2017/06/Knyga-new.pdf.
  13. Місцеві вибори-2020 мають відбутись на новій територіальній основі – експерт. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2689279-miscevi-vibori2020-maut-vidbutis-na-novij-teritorialnij-osnovi-ekspert.html.
  14. Моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Серпень 2017. URL : https://decentralization.gov.ua/mainmonitoring#main_info.
  15. Моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на 10 травня 2019. URL : https://storage.decentralization.gov.ua/uploads/library/file/402/10.05.2019.pdf.
  16. На Вінниччині говорили про ризики «часткового» перспективного плану. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2665004-na-vinniccini-govorili-pro-riziki-castkovogo-perspektivnogo-planu.html.
  17. Нарада по питанню об’єднання територіальних громад району. URL : http://rda-m-p.gov.ua/novini/narada-po-pitannju-obednannya-teritorialnih-gromad-rajonu/.
  18. Нову редакцію проекту Перспективного плану формування територій Вінниччини затвердили зі змінами. URL : https://vinrada.gov.ua/novu-redakciju-proektu-perspektivnogo-planu-formuvannya-teritorij-vinnichchini-zatverdili-zi-zminami.htm.
  19. Оленін А. «Децентралізація не закінчиться в 2020‑му році» – експерт Реанімаційного пакету реформ у Вінниці. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/uryad/item/29842-detsentralizatsiia-ne-zakinchytsia-v-2.
  20. Оленін А. Голови РДА «гальмують» децентралізацію на Вінниччині. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/29884-golovi-rda-galmuyut-detsentraliz.
  21. Оленін А. Перспективний план з 68‑ми ОТГ обговорюється на комісіях Вінницької облради. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/28682-dyskusii-zauvazhennia-ta-manipuliatsi.
  22. Оленін А. Суперечки та непорозуміння викликав новий розподіл Вінниччини на ОТГ. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/28320-superechky-ta-neporozuminnia-vyklyka.
  23. Павлюк А. Формування об’єднаних територіальних громад у контексті адміністративно-територіальної реформи / Національний інститут стратегічних досліджень. URL : http://old2.niss.gov.ua/content/articles/files/1_Pavliuk-c009a.pdf.
  24. Перший пішов. На Вінниччині почали звільняти голів РДА, які провалили децентралізацію? Козятинський експрес. URL : http://kozyatyn.com.ua/2018/11/15/пер­ший-пішов-на-вінниччині-почали-зві/
  25. Плахтій Ю. Посилення оборони, успішна децентралізація та мільярдні інвестиції: Коровій перед депутатами похвалився роботою ОДА. Veжа. URL : https://vezha.vn.ua/posylennya-oborony-uspishna-detsentralizatsiya-ta-milyardni-investytsiyi-korovij-pered-deputatamy-pohvalyvsya-robotoyu-oda/.
  26. Порошенко звільнив голову РДА на Вінниччині, який керував майже чотири роки. Vinnitsa.INFO. URL : http://ns2.kyi.kiev.ua/news/poroshenko-zvilniv-golovu-rda-na-vinnichchini-yakiy-keruvav-mayzhe-chotiri-roki.html.
  27. Про внесення змін до рішення 38 сесії обласної Ради 6 скликання від 24 червня 2015 року № 894 «Про проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області». Рішення Вінницької обласної ради від 28 вересня 2017 року № 479. URL : https://vinrada.gov.ua/upload/files/7sklikannya/24Ses/479.pdf.
  28. Про затвердження перспективного плану формування територій громад Вінницької області. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 року № 1076‑р. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1076-2015-%D1%80.
  29. Про проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області. Рішення Вінницької обласної ради від 24 червня 2015 року № 894. URL : https://vinrada.gov.ua/rishennya-38-sesii-oblasnoi-radi-6-sklikannya-vid-24-chervnya-2015-roku--894-%E2%80%9Epro-proekt-perspektivnogo-planu-formuvannya-teritorij-gromad-vinnickoi-oblasti.htm.
  30. Про схвалення у новій редакції проекту перспективного плану формування територій громад Вінницької області. Рішення Вінницької обласної ради від 05 березня 2019 року № 785. URL : https://vinrada.gov.ua/upload/files/7sklikannya/37Ses/785.pdf.
  31. Проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області. URL : https://vinrada.gov.ua/perspektivnij-plan.htm.
  32. Реформа в дії, або Як пережити вибори і продовжити об’єднання громад. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-elections/2604179-reforma-v-dii-abo-ak-pereziti-vibori-i-prodovziti-obednanna-gromad.html.
  33. Сергій Свитко: «Реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади має посилити громади, а не “місцеві еліти”». URL : https://vinrada.gov.ua/sergij-svitko-reforma-miscevogo-samovryaduvannya-i-decentralizaciya-vladi-mae-posiliti-gromadi-a-ne-miscevi-eliti.htm.
  34. «Спроможні громади – об’єктивна вимога часу». На Вінниччині презентували новий перспективний план формування територій громад. URL : https://decentralization.gov.ua/news/10517.
  35. Тараненко В. Хто блокує децентралізацію. Райони, які не підкоряються Гройсману. Главком. URL : https://glavcom.ua/publications/sotnya-rayoniv-yaki-ne-pidkoryayutsya-groysmanu-i-zablokuvali-decentralizaciyu-spisok-554015.html.
  36. Територіальні громади можуть змусити об’єднуватися – голова Вінницької ОДА. Veжа. URL : https://vezha.vn.ua/terytorialni-gromady-mozhut-zmusyty-ob-yednuvatysya-golova-vinnytskoyi-oda/.
  37. У «Нашому краї» закликають звільнити майже 100 голів РДА за перешкоджання децентралізації. Інтерфакс-Україна. URL : https://ua.interfax.com.ua/news/political/551650.html.
  38. У Вінниці представили проект нового адміністративного поділу області. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/28345-u-vinnytsi-predstavyly-proekt-novoh.
  39. У Вінниці презентували результати децентралізації в області: рекордні зростання бюджетів і лідерство в залученні інвесторів. Vinnitsa.INFO. URL : https://www.vinnitsa.info/news/u-vinnitsi-prezentuvali-rezultati-detsentralizatsiyi-v-oblasti-rekordni-zrostannya-byudzhetiv-i-liderstvo-v-zaluchenni-investoriv-foto.html.
  40. У Херсоні говорили про спротив реформі представників місцевої влади. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2517775-u-hersoni-govorili-pro-sprotiv-reformi-predstavnikiv-miscevoi-vladi.html.
  41. Чи залишаться при посаді три голови РДА Хмельниччини, де не створено жодної ОТГ? URL : http://lgdc.org.ua/branch/21/chy-zalyshatsya-pry-posadi-try-golovy-rda-hmelnychchyny-de-ne-stvoreno-zhodnoyi-otg.
  42. Чиновники, які перешкоджають створенню ОТГ, мають бути звільнені – Максим Бурбак. URL : https://tva.ua/2018/12/05/chynovnyky-iaki-pereshkodzhaiut-stvorenniu-oth-maiut-buty-zvilneni-maksym-burbak.
  43. Шкрум А. «Забагато свободи» або згортання децентралізації. Українська правда. URL : https://blogs.pravda.com.ua/authors/shkrum/59f2d5067128f/.
  44. Шуткевич О. Чи виживе децентралізація в період політичної турбулентності. День. URL : https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/chy-vyzhyve-decentralizaciya-v-period-politychnoyi-turbulentnosti.
  45. Щербатюк Т. Чий племінник працює у «Віноблагролісі», з’ясовуватимуть Коровій та Зозуля. VLASNO.info. URL : http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/18678-chyi-pleminnyk-pratsiuie-u-vinoblarholisi-z-iasovuvatymut-korovii-ta-zozulia.

The texts are available under the terms of the Creative Commons
international license CC BY-NC-ND 4.0
© ІМФЕ