Повернутись до журналу

Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект

Читати публікаціюЧитати публікаціюЗавантажити публікацію
Автори публікації:
Меленчук Ольга
Стор.:
73–81
УДК:
392.81:338.48-6](477.85)
DOI:
https://doi.org/10.15407/nte2022.04.073
Бібліографічний опис:
Меленчук, О. (2022) Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект. Народна творчість та етнологія, 4 (396), 73–81.

Автор

Меленчук Ольга

кандидатка філологічних наук, асистентка кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

 

Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект

 

Анотація

У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні загалом.

У статті висвітлено питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та специфіки приготування страв, пов’язаних із родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема Буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.

 

Ключові слова

страва, традиційний, гастрономічний, хліб, народний, кухня, буковинський.

 

Джерела та література

  1. Артюх Л. Українська народна кулінарія : історико-етнограф. дослідження / АН УРСР, Ін-т мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського. Київ : Наукова думка, 1977. 152 с.
  2. Гнатюк В. Народна пожива і спосіб її приправи у східній Галичині. Матеріали до українсько-руської етнології: [в 22 т.] / НТШ у Львові, Етногр. коміс. ; за ред. Хв. Вовка. Львів : З друк. НТШ. 1899. Т. 1. С. 96–110.
  3. Голубович І. Народна пожива у Снятинськім повіті (с. Карлів, Покуття). Матеріали до українсько-руської етно­логії: [в 22 т.] / НТШ у Львові, Етногр. коміс. ; за ред. Хв. Вовка. Львів : З друк. НТШ. 1918. Т. ХVІІІ. С. 48–70.
  4. Душар М. Гастрономічна спадщина та національна ідентичність. Історична правда. 2021. 11 серпня. URL : https://www.istpravda.com.ua/columns/2021/08/11/159985/.
  5. Кейван І. Територія життя. URL : http://lsd.co.ua/smaky-bukovyny-vidghuk/.
  6. Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Зо­лоті литаври, 1999. Т. 1 : Етнографія Буковини. 1999. 384 с.
  7. Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 2001. Т. 2 : Етнографія Буковини. 2001. 424 с.
  8. Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 2004. Т. 3 : Етнографія Буковини. 2004. 392 с.
  9. Смаки Буковини: гастрономічний путівник традиційної кухні / Керівник проєкту та авт. текстів М. Шкрібляк ; авт. світлин К. Ставчанська; ред. І. Кейван. Чернівці : Книги ХХІ, 2022. 416 с.
  10. Стеф’юк І. Солодке дерево, останнє дерево: Буковина зберегла унікальну традицію хлібної офіри. URL : http://bukcentre.cv.ua/index.php/tradytsiina-kultura/svitohliadni-praktyky/4451-solodke-derevo-ostannie-derevo-bukovyna-zberehla-unikalnu-tradytsiiu-khlibnoi-ofiry.html.
  11. Стеф’юк І. «Смаки Буковини»: шлях до серця лежить через… піч. URL : http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5767-smaky-bukovyny-shliakh-do-sertsia-lezhyt-cherez-pich.html.

The texts are available under the terms of the Creative Commons
international license CC BY-NC-ND 4.0
© ІМФЕ