Автор
Меленчук Ольга
кандидатка філологічних наук, асистентка кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
Анотація
У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні загалом.
У статті висвітлено питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та специфіки приготування страв, пов’язаних із родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема Буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.
Ключові слова
страва, традиційний, гастрономічний, хліб, народний, кухня, буковинський.
Джерела та література
- Артюх Л. Українська народна кулінарія : історико-етнограф. дослідження / АН УРСР, Ін-т мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського. Київ : Наукова думка, 1977. 152 с.
- Гнатюк В. Народна пожива і спосіб її приправи у східній Галичині. Матеріали до українсько-руської етнології: [в 22 т.] / НТШ у Львові, Етногр. коміс. ; за ред. Хв. Вовка. Львів : З друк. НТШ. 1899. Т. 1. С. 96–110.
- Голубович І. Народна пожива у Снятинськім повіті (с. Карлів, Покуття). Матеріали до українсько-руської етнології: [в 22 т.] / НТШ у Львові, Етногр. коміс. ; за ред. Хв. Вовка. Львів : З друк. НТШ. 1918. Т. ХVІІІ. С. 48–70.
- Душар М. Гастрономічна спадщина та національна ідентичність. Історична правда. 2021. 11 серпня. URL : https://www.istpravda.com.ua/columns/2021/08/11/159985/.
- Кейван І. Територія життя. URL : http://lsd.co.ua/smaky-bukovyny-vidghuk/.
- Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 1999. Т. 1 : Етнографія Буковини. 1999. 384 с.
- Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 2001. Т. 2 : Етнографія Буковини. 2001. 424 с.
- Кожолянко Г. Етнографія Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 2004. Т. 3 : Етнографія Буковини. 2004. 392 с.
- Смаки Буковини: гастрономічний путівник традиційної кухні / Керівник проєкту та авт. текстів М. Шкрібляк ; авт. світлин К. Ставчанська; ред. І. Кейван. Чернівці : Книги ХХІ, 2022. 416 с.
- Стеф’юк І. Солодке дерево, останнє дерево: Буковина зберегла унікальну традицію хлібної офіри. URL : http://bukcentre.cv.ua/index.php/tradytsiina-kultura/svitohliadni-praktyky/4451-solodke-derevo-ostannie-derevo-bukovyna-zberehla-unikalnu-tradytsiiu-khlibnoi-ofiry.html.
- Стеф’юк І. «Смаки Буковини»: шлях до серця лежить через… піч. URL : http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5767-smaky-bukovyny-shliakh-do-sertsia-lezhyt-cherez-pich.html.